Yrttejä, yrttejä

15.03.2023

Yrttiviikko on nyt. Viikko on loistava muistutus lisätä vihreää omalla lautasella. Yrttivalikoima pienissäkin kaupoissa on tänä päivänä valtava. Eniten kaupoissa myydään tilliä ja toiseksi eniten basilikaa. Aika mielenkiintoiset yrtit, ihan erilaiset

Yrteillä on monenlaisia vaikutuksia. Yrtiti tuovat ruokaan makua, väriä ja tuoksua. Osalla yrteistä on vanhan kansan mukaan erilaisia terveysvaikutuksiakin.

1860 ilmestyi ensimmäinen suomenkielinen kirja kasveista, Flora Fennica. Flora Fennican kokosi Elias Lönnrot. Jokaisesta tuntemastaan kasvilajista Lönnrot kuvasi tieteellisen ja suomenkielisen nimen lisäksi mm ulkonäön ja kertoi kasvupaikat, Lönnrot kertoi kuinka kasveja voi hyödyntää hätäravintoaineina tai tautien ehkäisyssä ja parantamisessa. Lönnrotin lääkärin ammattitaito vei hänen kiinnostustaan kansanlääketieteen kautta kasveihin. Kajaanissa Lönnrot toimi mm Kajaanin linnan piirilääkärinä 1833 - 1854. Piirilääkärin velvollisuuksiin kuului viljellä yrttejä omassa puutarhassaan ja tehdä havaintoja kansan lääkintätavoista.

Tilli on tällä hetkellä myydyin yrtti ja perinteinen pohjoismainen mauste. Tilli kannattaa käyttää tuoreena, jolloin sen aromit ovat parhaimmillaan. Tilliä soveltuu ja on perintiesesti käytetty erityisesti kalaruokien ja uusien perunoiden mausteena. Tilli soveltuu myös monien levitteiden ja kastikkeiden mausteeksi.

Basilikaa, toiseksi myydyintä yrttiämme, voi käyttää lähes mihin ruokaan vain. Parhaiten se soveltuu tomaattisten ruokien kanssa, mutta soveltuu mm hyvin myös mansikoiden ja kermavaahdon maustajana.

Korianteri on nykyään yksi suosituimmista yrteistä. Kuka meistä tiesi korianterista 20 vuotta sitten. Minä oli ehkä joskus joutunut maistamaan…. Se on voimakas maultaan ja jakaa ruokailijoita. Yksi tykkää ja toinen ei lainkaan. Minä tykkään.

Minttu on lähtöisin Välimereltä, mutta kasvaa tänä päivänä laajasti ja monina eri versioina Suomessa. Minttu sopii moniin ruokiin ja jälkiruokiin. Perinteisesti minttua on käytetty mm lammasruokien mausteena. Minttu soveltuu hyvin myös erilaisten jälkiruokien koristeeksi

Sitruunamelissa on yksi minun suosikeistani. Se on yleisesti käytetty monenlaisten ruokien koristeena, mutta se soveltuu moneen muuhunkin. Kokeile sitruunamelissaa esimerkiksi perunasalaatin mausteena kuin myös mansikkaisten kakkujen maustajana.

Näin yrttiviikolle valmistin yrttisen kvinoapannarin ja ruohosipulikastikkeen. Tuli maukasta!

3 dl vettä
1 dl keitettyä kvinoaa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl lehtipersiljaa
1 tl suolaa
1 kananmuna

  1. Sekoita ainekset keskenään

  2. Anna taikinan tasaantua noin puoli tuntia

  3. Paista 200 asteisssa uunissa noin puoli tuntia

  4. Pannukakun ollessa uunissa valmista ruohosipulikastike

  5. Nauti ruohosipulikastikkeen kanssa

Ruohosipulikastike

1 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sinappia
1 dl ruohosipulia silputtuna
½ tl suolaa/yrttisuolaa

  1. Sekoita ainekset keskenään

  2. Anna makujen tekeytyä

  3. Nauti pannarin kanssa

  4. Kastike sopii erinomaisesti myös kalan tai uusien perunoiden kanssa nautittavaksi


https://www.kainuu.fi/wp-content/uploads/2022/02/elias-lonnrotin-yrttimaan-esite-642021.pdf