Aivoruokaa

18.01.2022

Jokainen voi edistää aivoystävällistä toimintaansa - ruoalla. Aivoystävällinen ruoka sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmää rasvaa. Aivomme ovat riippuvaisia siitä, mitä syömme.

Aivoilla ei ole omia energiavarastoja, siksi niitä täytyy ruokkia säännöllisesti. Aivojen kannalta on järkevää suosia hitaasti imeytyviä, kuitupitoisia hiilihydraatteja. Näistä saadaan täysjyväviljasta. Lounaalla erityisesti kannattaa keskittyä maltillisen kokoiseen ruoka-annokseen. Liian suuri ruoka-annos voi nostaa verensokeria nopeasti ja aiheuttaa iltapäivän väsymystä.

Aivoruokaa
Aivoruokaa

Aivot ovat 60-prosenttisesti rasvaa. Rasvojen laatu on aivoille tärkeä. Syömällä kalaa säännöllisesti saa D-vitamiinia ja aivoille välttämättömiä omena-3 -rasvahappoja. Erityisesti rasvaiset kalat (lohi, silakka) ovat aivojen ystäviä. Omena-3 -rasvahappoja saa myös myös kasviperäisistä rasvoista kuten rypsiöljy ja saksanpähkinät. Liian vähäinen omega-3 -rasvahappojen saanti saattaa heikentää ikäihmisten musitia ja tiedollisia ja älyllisiä toimintoja.

Värikäs ruoka ei ole vain silmäniloa. Kasviksia. hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa ja täysjyväviljaa sisältävästä ruokavaliosta saa aivoja suojaavia ravintoaineita.

Miten käytännössä:

  1. Varaa jääkaappiisi tuoretta värikästä ja aivoterveellistä ruokaa

  2. Lisää hyviä osia ruokaan

  3. Valmistele ruoka ainakin osin valmiiksi edellisenä päivänä tai vaikka sunnuntaina useammalle päivälle

  4. Varaa papuja ja linssejä valmiiksi liotettuina säilykkeinä

  5. Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa

  6. Syö joka päivä viisi nyrkillistä kasviksia

  7. Marjat ja hedelmät on helppo upottaa esimerkiksi smoothieen tai tuorepuuroon

  8. Syö kiireettä

  9. Nauti ruoasa


Lähteet

https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/ruoka/?gclid=CjwKCAiA55mPBhBOEiwANmzoQgZgOqiZWoAjKMBEgjFyoWMJvg4vekW2sfCP9U4xbuKWruhnMFGufxoCAiMQAvD_BwE