Kesä, ruoka ja juoma

22.07.2022

Mielenkiintoinen kesä. Sen alkua saimme odotella, alkoi se kuitenkin. Olemme tykänneet viettää kesät Suomessa niin tänä vuonna ja niin koronakesinä kuin myös ennen isoa koota. Jos jotain olemme tavoitelleet on kesiin kuulunut vahvasti suomalaisen paikallisruoan ja -juoman tukeminen omilla ostospäätöksillä.

Kesäisin vietämme paljon aikaa Hiidenveden rannalla Lohjalla, osin kotona Espoossa, mutta myös purjehtimassa Saaristomerellä. Eilen palasimme juuri Saaristomereltä kahden viikon reissulta. Tähän asti kesän paras löytö Hiidenvedellä on ollut Hiidenveden BBQ. Aivan mielettömän hyvät burgerit. Tänne on tultava veneellä vielä toistekin. Autoilijatkin pääsevät paikalle helposti. Grilli sijaitsee vanhan Turuntien varrella Hiidenpirttiä vastapäätä.

Tämän kesän purjehduksen tavoitteena oli Ahvenanmaan pohjoisosat, mutta tuulet ja sää päättivät toisin. Ahvenanmaan puolella kävimme kuitenkin Lappossa, joka ihastuttikin. Saaren tunnelma ja miljö oli miellyttävä. Paikallisesta kaupasta saimme ostettua veneeseen Ålandsmejerietin port salutia ja Open Water Breweryn oluita. Maistuivat erinomaiselle. Kovan tuulen takia kalastajat eivät olleet päässeet vesille, joten tuore kala jäi hankkimatta.

Saaristomeren puolella ilahdutti erityisesti Nauvon kehittyminen. Muutama vuosi sitten Nauvo tuntui olevan erilaisten "rytmiryhmien" paikka. Musiikki jytkyi turhankin paljon satamassa. Nyt palvelut olivat kohdallaan, väkeä oli ja koimme sataman erityisen miellyttäväksi. Minä kävin Nauvossa kampaajallakin, K-Marketissa oli hyvin tarjolla paikallisia tuotteita, harmillisesti Nauvossa ei ole paikallispanimoa.... Kimito Brewingin olutta saimme maistella kahdessa ruokailupaikassa; Båthusetissa ja Gastropub Söderissä.

Houtskärin Näsby oli suosikkisatamiamme jo aikoinaan veneillessämme aktiivisemmin, aikana jolloin lapsemme olivat pieniä. Satama ja kylä on kehittynyt ja paikalla vietimmekin muutaman oikein miellyttävän päivän.

Meillä oli veneessä mukana jonkin verran ruokajuomia, erityisesti Bernard Massard perheen tuotteita. Te minut paremmin tuntevat tiedätte, että kuohuviineistä luxemburgilainen Bernard Massard on suosikkini. Paikallisia oluita ostimme ruokajuomaksi aina kun niitä oli saatavilla. Lisäksi meillä oli mukana myös huikean hyviä Jukolan juuston cheddareita. Sopivat erinomaisesti sekä luxemburgilaisten kuohuviinien ja suomalaisten oluiden makupariksi.

Verrattuna purjehdusreissuun viime ja tältä kesältä oli yllättävää havaita veneilijöiden vähäisyys. Erityisesti moottoriveneilijät tuntuivat lähes puuttuvan. Sääli tuli saariston yrittäjiä, riittääkö heille asiakkaita. Toivottavasti riittää. Omalta osaltamme pyrimme tukemaan paikallista yrittäjyyttä. Koin sen erityisen tärkeäksi juuri nyt.