Makuretki oluen kanssa

09.06.2022

Oluenjuomisen kulttuurilla on Suomessa pitkät historialliset perinteet. Sahtimestarit pitävät yhä muutamilla alueilla, mm Häme ja Pirkanmaa, sahdin valmistuksen perinteitä valmistaen sitä perheiden juhliin kuten häihin. "Oluen valmistuksen ja olutkulttuurin perinteitä vaalitaan tekemällä sahtia ja olutta. Sahti on perinteinen ns. alkuperäisolut, joka aiemmin tehtiin aina kotitalouksissa." (olutkulttuuri)

Viime vuosina on maassamme perustettu huomattavasti pienpanimoita, niitä ollen tänä päivänä noin 120. Eniten pienpanimoita per kaupunki on Espoossa, jopa 12. Espoota voimme tituleerata näin Suomen panimorikkaimmaksi kaupungiksi.

Kuluttajatrendit viittavaat vahvemmin kiinnostukseen ruoan alkuperään ja lähiruokaan. Paikallisten pienapanimoiden suosio vastaa omalla osallaan lähiruokatrendiin. Parhaimmillaan paikallinen olut on kun se yhdistetään paikalliseen ruokaan. Samalla tavalla kuin parhaimmillaan viinialueilla paikallisest viinit yhdistyvät paikalliseen ruokaan. Sebastian Schaumannin väitöskirjatyöhön liittyvässä artikkelissa hän toteaa, "suomalaiset ovat vuosien saatossa oppineet arvostamaan oluessaan muutakin kuin määrää."Suomalaiset ovat nykyään enemmän maun ja kulttuurin perässä, ei niinkään kännin. Siitä voi olla ylpeä."

Tähän muutokseen vastaavat erilaiset pienpanimot monipuolisella tuotannollaan. Ihan varmasti löytyy jokaiselle omanlainen olut laajasta ja alati kehittyvästä tarjonnasta.

Suomalaiset olivat pitkään kysynnän ja tarjonnan mukaan lager-kansaa. Varsinkin pienpanimoiden myötä ovat erityisesti IPAt tuoneet laajennusta makutarjontaan. Viime kuukausien aikana tutustuttuani tarkemmin suomalaiseen olutkenttään on tainnut kaikilla vastaantulevilla panimoillani olla tarjolla vähintään yksi IPA. Minä en itse ole ihan suurimpia IPAn ihailijoita, eli siinä on vielä harjoiteltavaa, mutta ison ihastuksen kohteena ovat olleet erilaiset sauer-oluet. Se alkoi Olarin panimon Nasty Grannysta ja nyt on matkan varrella maistunut useampia erilaisia sauereita. Kesä tuo toivottavasti lisää uusia makukokemuksia.

Oluen yhdistäminen ruokaan on mielenkiintoinen näkökulma. Ei ole ihan sama minkälaista olutta ja ruokaa yhdistää. Oluen ja ruoan yhdistämisessä on hyvä huomioida molempien täyteläisyys. Vaaleiden ja kevyiden oluiden kanssa sopii kevyemmät ruoat, tummempien oluiden kanssa mausteisemmat Joulun alla lähes täydellisyyttä hipova makukokemus syntyi Espoon oman panimon Cheers from Saunalahti porterista ja tummasuklaajuustokakusta.

Viikonloppuna olen mukana tuomaroimassa ensimmäistä kertaa Suomen paras olut kilpailussa. Olen innoissani. Makunystyrätkin alkavat olla puhtaana ja valmiina tuomaroimaan. Makuretki tästä tulee.


Lähteet

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Suomalainen_olutkulttuuri
https://www.humaloidut.fi/alkoholikulttuuri/olutkulttuuria-tutkimassa-sebastian-schauman-suomalaiset-ovat-nykyaan-enemman-maun-ja-kulttuurin-perassa/